Tuesday, November 8, 2011

Aida Othman - Profile Photoshoot

Salam buat semue, entry kali ni aku nak kongsi sedikit sebanyak pengalaman aku mengenai "Profile Photoshoot". Talent yang aku akan perkenalkan adalah Aida Othman
Aida Othman

Best kan? Aida Othman ni merupakan talent baru dalam dunia photography, sebelum ni dia tak pernah shoot dengan sapa2 pun. Aku agak terkejut bila satu hari dia call aku n ajak aku photoshoot untuk profile dia. aku pun ok je hehehe. Sebabnya profile photoshoot peringkat awal mudah ja(will come back to this later)

Aida Othman

Walaupun Aida ni baru dalam dunia modeling photography tapi dia dah lama bergiat dalam dunia seni. Lebih-lebih lagi dalam dunia pementasan teater. dan sememangnya bila mai time untuk expresi muka, Aida tidak mengecewakan. Jangan kata expresi muka, even pose pun tak mengecewakan. dalam sesi ni aku tak paksa sangat dia untuk buat lebih2, most of the shot dia pose sendiri tanpa guidance dari aku

Aida Othman

Kekuatan yang ada pada Aida adalah Headshot dia. aku sangat suka shoot dia half body dan headshot budak ni. Different angle different faces agak pelik tapi benar. dari segi postur badan dan pose masih ada ruang untuk meningkatkan diri dia. Agak pelik bila aku tanya nape nak buat profile shoot ni dan dia jawab suka2. secara jujur la, baik p apply iklan kt mana2 hehehehe. mana la tau kot2 murah rezeki. cuma hari tu slack sikit tang pemakaian ja. aku cuma suka baju oren tu ja, rasanya kalau next time aku shoot dia dengan long drees + long sleeves, sure awesome hehehe will work on that in the future.

Aida Othman
(fyi : the first 4 pictures I strobes to fill in light n uses reflector to support the backlight)
(basic profile shot - sample pic)

like I said earlier, I like her headshot photoshoot
Aida Othman
(again ?)

Aida Othman
(and again hehehe)

biasanya untuk profile shot talent hanya perlukan empat gambar asas iaitu :
1. head shot
2. full body
3. half body
4. full body sitting

yang selebihnya ikut korang la nak buat apa. there is no specific theme for profile photoshoot but one thing for sure, gambat kite mmg membantu talent2 ni demi mengupgrade diri diorang sendiri. unless kalau diorang nak jadi talent Facebook je, tu aku tanak kate apa2 la.

Aida Othman

Profile shot concept for upcoming talents/models
1. Casual shot
2. Baju tradisional (baju kurung, Kebaya, Cheong Sam, Sari)
3. Wedding dress (modern & tradisional)
4. Themed photoshoot
5. Artistic
6. Fine art & body art(pastikan korang cari photographer yang berpengalaman)
7. Nude
8. Studio
9. Underwater
10. shoot di luar kebiasaan diri.

diatas ni ada lah beberapa idea yang aku boleh kongsi dengan korang(talents/models). update profile korang supaya boleh apply untuk iklan dan sebagainya. Ingat ya,rezeki ada dimana2, kalau tak cuba sekarang, bila lagi?

Aida Othman

Lupa nak cakap, Aida ni boleh main violin hehehehe :D

Aida Othman
(tak tahu kenapa, tapi aku paling suka shot ni)

Anyway, kepada photographer di luar sana yang baru nak mencuba shoot portrait, go out there and have fun. kepada talents/models, be open n have fun too :D

4 comments:

  1. Pergh!! Style giler... Lps ni lau nak photoshoot ajak ar saya... boleh belajar sikit2...

    ReplyDelete
  2. Mantap Eman....Keep it up...I like....

    ReplyDelete
  3. tq emann..really appreciate it..

    ReplyDelete